waarom dansschoenen, aanschaftips, verzorging

 

Waarom dansschoenen

Een dansschoen is speciaal ontwikkeld om te dansen en daarmee een echte sportschoen. Zoals hardloopschoenen beter zijn voor het hardlopen en voetbalschoenen aan te raden om op te voetballen, zo maken dansschoenen dansen makkelijker, comfortabeler en veiliger.

Dansschoenen moeten licht en flexibel zijn om een grote bewegingsvrijheid te geven. In tegenstelling tot modeschoenen of normale straatschoenen hebben veel dansschoenen een zachte suède-zool die dansers op een houten parketvloer enerzijds de juiste gladheid, en tegelijkertijd een goede grip op de dansvloer geven. Maar ook dansschoenen met een lederen of rubber zool kunnen, afhankelijk van de ondergrond, voor gemakkelijker dansen en meer dansplezier zorgen.

Tijdens het dansen wordt er veel van dansschoenen en uw voeten geëist. Dansschoenen moeten daarom een perfekte pasvorm hebben en ideaal aan uw voeten aansluiten. Anders heeft het weinig zin om op dansschoenen te dansen. Omdat voeten van mensen erg kunnen verschillen biedt de dansschoen voor jou niet alleen de grootste collectie dansschoenen van Nederland en Vlaanderen aan, maar is er ook een uitgebreide keuze in diverse breedtematen. Ook het materiaal waarvan de schoen gemaakt is en de hakhoogte en hakvorm van een dansschoen moeten aansluiten bij het draagcomfort dat u van dansschoenen mag verwachten. Zo vormen dansschoenen van hoogwaardig leder zich sneller en beter naar de voet en geven een lagere hak en een groter zooloppervlak in het algemeen wat meer grip, stabiliteit en zekerheid bij het dansen.

Aanschaftips

Een schoen dient gemaakt te zijn van kwalitatief goed leer of een ademende kunststof. Hierdoor kunnen uw voeten ventileren (ademen). Goed leer vormt zich bovendien in alle richtingen naar uw voet, waardoor de schoenen aan gaan voelen als pantoffels. 

De zolen van dansschoenen moeten flexibel en toch sterk zijn. Er zijn verschillende zolen van suède, rubber of leer. De dansstijl en de vloer zijn bepalend voor de keuze van de zool. Suede zolen geven u grip, maar helpen u ook om gemakkelijk te draaien. Leren zolen zijn gladder, waardoor ze vrijwel geen grip hebben op de vloer. Onder rubberen zolen, zoals die van danssneakers, zit meestal een spinpoint. Zo heeft u grip op de vloer, maar kunt u ook gemakkelijk draaien.

Koop uw dansschoenen aan de strakke kant. Uw dansschoenen moeten zitten als een sok: zij moeten om de hele voet goed aansluiten maar mogen niet knellen. Voor vrijwel elke dansschoen geldt dat hij in de breedte nog uitloopt, en tijdens het dansen moeten de schoenen goed aansluiten op uw voet. Dit zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Een schoen zit goed als hij strak aansluit en als er geen ruimte meer over is in de hak.

Wanneer u voor het eerst online dansschoenen bestelt, of wisselt van merk, kunt u het beste de maat doorgeven die u normaal gesproken in uw mode-schoenen heeft. Maten kunnen per merk verschillend uitvallen en ook komt het vaker voor dat het omrekenen naar schoenmaten, zoals die in Nederland en België gehanteerd worden, niet helemaal goed gaat. Aan de hand van uw gebruikelijke schoenmaat zullen wij vervolgens de juiste dansschoen-maat leveren.

Als u moeilijke voeten hebt, of een probleem heeft met bijvoorbeeld uw enkels of knieen, neem dan voor het bestellen contact met ons op. Wij kunnen u dan adviseren over onze modellen, en eventueel een pasafspraak met u maken in onze backoffice of op een van de beurzen bij u in de buurt die wij doorlopend organiseren.. 

Als u veel traint, kies er dan voor om een speciaal paar trainingsschoenen aan te schaffen. Vooral voor de dames die normaal op hogere hakken dansen is dit heel goed. Goede trainingsschoenen zijn bijvoorbeeld danssneakers of dansschoenen met een lage hak.

Verzorging van dansschoenen

Glans
Er zijn diverse glansmiddeltjes op de markt. Maar een mooie glans is toch het best te verkrijgen door met een zachte lap of borstel de schoen flink op te poetsen.

Schoenspanner
Van belang is het gebruik van een goed passende spanner die de schoen weer in zijn oorspronkelijke vorm duwt. Een houten spanner is de beste keus, omdat hout het vocht absorbeert. Let erop dat schoenspanners ook de hiel verstevigen.

Gebruiktips voor uw dansschoenen
Als u enkele gemakkelijke tips in acht neemt, zullen uw dansschoenen veel langer meegaan en veel beter passen.

Bij veterschoenen is het belangrijk om steeds eerst de veters los te maken om de vorm van uw schoen niet aan te tasten;

Laat af en toe uw dansschoenen rusten. Doe ze dan enkele dagen niet aan zodat ze goed kunnen uitdrogen ( transpiratievocht ). U kunt uw schoenen bijvoorbeeld afwisselen met een tweede paar trainingsschoenen.

Behandel ook de binnenkant van de schoen met de daarvoor voorhanden producten;

Was de binnenkant van uw schoenen eens uit om te voorkomen dat bacteriën en vervelende geurtjes de vrije loop blijven houden. 

Opbergtips voor schoenen
Om uw dansschoenen op te bergen kunt u deze het best in de originele doos laten of in een goede schoenenkast. Zorg er steeds voor dat u geen natte of vuile schoenen opbergt. Reinig (en/of poets) uw dansschoenen eerst. Vuile schoenen opbergen is slecht voor de schoenen en kan ook vervelende geurtjes in uw schoenenkast veroorzaken.