volksdansen

 

Onder volksdans en volksdansen verstaat men doorgaans de traditionele dansen van een bepaalde streek of land. De muziek waarop gedanst wordt, wordt doorgaans aangeduid met volksmuziek. Dansen is van alle landen en van alle tijden.

Volksdans ontstaat doordat de dansen worden doorgegeven van generatie op generatie. Door te dansen op muziek, kan jong en oud uiting aan hun emoties geven. Soms ontstaan uit het volksdansen dansvormen of – stijlen die dan later bekend worden, denk aan de Argentijnse tango, de Spaanse flamenco en Zuid-Amerikaanse dansen als de salsa en de merengue. Zelfs de bekende polonaise komt van een Poolse bruiloftsdans.

Een eigenschap van volksdansen is dat je vrijwel nooit met een vaste partner danst, omdat het kring-, figuur- of rijdansen zijn. De dansen zijn bijna allemaal ontstaan om elkaar te ontmoeten. Meestal wordt er gedanst bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, feesten en ceremonies van allerlei aard. Iedere cultuur kent daarbij zijn eigen kleding en gebruiken. Voor internationale dans als hobby is doorgaans geen speciale kleding nodig. Er zijn wel folkloristische dansgroepen die in de traditionele kostuums dansen. Het repertoire van die groepen is dan beperkt tot een bepaald land of zelfs tot een bepaalde streek. Voor het dansen op dansschoenen met de juiste eigenschappen is van belang dat je eerst kijkt welke volksdansen je danst. Bij volksdansen uit één land of streek kun je het beste kiezen voor dansschoenen in dezelfde stijl als de kleding.

Bij algemeen volksdansen kan gekozen worden voor een wat algemener model. Verder is van belang om rekening te houden met de ondergrond waarop je danst en of je bijvoorbeeld ook vaker buiten danst. Voor iedere dansschoen geldt dat deze het dansen makkelijk moet maken, steun moet geven op de juiste delen van voet en enkel en voor een goed gevoel met de ondergrond moet zorgen. Natuurlijk denken en zoeken wij graag met u mee.

Ga door naar onze webwinkel >
Ga door naar de volledige collectie met alle leveranciers >

Deel jouw passie voor stijldansen met ons >
Tips en weetjes bij het aankopen van dansschoenen >