(ritmische) gymnastiekschoenen

 

Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie. Ritmische Gymnastiek valt in Nederland onder de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en wordt bijna alleen door meisjes en vrouwen beoefend. De sport is begin twintigste eeuw min of meer gelijktijdig Duitsland en in Zweden ontstaan.

Bij ritmische gymnastiek maakt men tijdens de oefening gebruik van vijf materialen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint. Tijdens internationale wedstrijden worden echter maar 4 van deze materialen gebruikt, welke om de 4 jaar door de FIG worden bepaald. Gedurende 2 jaar is dus één materiaal tijdens internationale wedstrijden uitgesloten.

Voor de puntwaardering zijn alle materialen aan elkaar gelijk; bij elke oefening moet de choreografie een aantal basisfiguren bevatten: sprong- en draaibewegingen en bewegingen welke blijk geven van lenigheid en evenwicht.

Wedstrijden vinden plaats op een podium met een netto-vloeroppervlak van 13x13m, met aan elke zijde een veiligheidszone van een meter.  Er bestaan zowel individuele als teamwedstrijden (5 turnsters voeren dan gelijktijdig een oefening uit). Alle wedstrijden worden muzikaal begeleid. Tijdens een oefening dienen beide handen gebruikt te worden en dient het gebruikte materiaal constant in beweging te blijven.

Wedstrijden worden gejureerd door een technische jury.

Bij ritmische gymnastiek worden meestal zogenaamde teentjes gedragen. Dit zijn halve schoentjes van leer die om de tenen zitten en met elastiek zijn bevestigd. Ze geven extra grip en het zit prettig om de blote voeten en dit is ook vooral om goede pirouetten te kunnen draaien. De hak is onbedekt waardoor de voeten zich nog wel steeds ver kunnen strekken. Bij teamoefeningen moeten soms ook elkaars voeten worden vastgehouden en door de ontblote hak voelt dit beter aan.

Voor de verschillende soorten schoeisel die het beste zijn om ritmische gymnastiek te beoefenen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij adviseren je graag over de beste ritmische gymnastiekschoen voor jou.

Ga door naar onze webwinkel >
Ga door naar de volledige collectie met alle leveranciers >

Deel jouw passie voor stijldansen met ons >
Tips en weetjes bij het aankopen van dansschoenen >