ballet

 

Een van de meest bekende en natuurlijk ook een van de klassieke dansen is het ballet. Deze gracieuze en overweldigende vorm van dansen is een manier van een verhaal te vertellen door het gebruik van gracieuze en vloeiende bewegingen. Deze dansbewegingen zijn vastgelegd en moeten strikt uitgevoerd worden wil men een goede balletdanser(es) zijn. Doordat het ballet een klassieke dansvorm is, is ze onderworpen aan tal van regels die men strikt moet volgen en aanhouden om te mogen dansen. Doet men dit niet dan is men eerder geneigd om over te stappen naar het modern dansen, wat een losgebroken vorm is van het klassiek ballet met tal van persoonlijke invloeden. De echte balletdanser(es) heeft een voorliefde voor het gracieuze bewegen, de schoonheid en de discipline van het ballet. Die laatste is een van de belangrijkste vaardigheden wil men het maken in de professionele balletwereld. Niettemin is het een enorm leuke manier van dansen die vooral door jonge kinderen geliefd wordt.Niet enkel meisjes behoren tot die groep maar ook tal van jongens voelen zich thuis in de wereld van het ballet. En zo hoort het ook!

De danspassen die men gebruikt in het ballet werden eeuwen geleden al vastgelegd door de grondleggers van het ballet. De vele basisposities en bewegingen zijn dan ook door de jaren heen herbekeken en verbeterd om het gracieuze ten goede te komen. In het algemeen zijn er vijf posities die als de basisvormen gezien kunnen worden. Vervolgens zijn er nog tal van bewegingen en oefeningen die de lenigheid van de ledematen bevorderen. Door deze uit te voeren zal men op lange termijn in staat zijn om grote sprongen te maken of zelfs volledige splits (waarbij de benen volledig horizontaal liggen) te volmaken.

Het dansen van de tippen is eveneens een beweging waarop men enige tijd zal moeten oefenen wil men deze perfect en zonder enige vorm van pijn kunnen uitoefenen. Verder moeten balletdansers beschikken over het nodige schoeisel, zijnde de klassieke balletschoenen, om makkelijk te kunnen bewegen over de dansvloer. De balletleraar zal in ieder geval altijd uitleg geven bij de inschrijving over welk materiaal het best gebruikt kan worden tijdens zowel de lessen als mogelijke opvoeringen.

Het Russisch ballet is een kenmerkende vorm van ballet dat zijn oorsprong kent in Rusland, waar het oorspronkelijk diende om de Koninklijke gezelschappen te entertainen. Vanaf het begin van de 19de eeuw opende men echter alle theaterhuizen aan zij die zich een ticket konden veroorloven. Dat het Russisch ballet een rijke geschiedenis heeft is zeker niet te ontkennen. De methodes die men toepast in het Russisch ballet zijn in het algemeen vaak de Vaganova-methode, afgeleid van de bekende ballerina Agrippina Vaganova. De Vaganova-methode bestond er vooral uit dat men elementen samenbracht uit zowel het Frans en Italiaans ballet maar ook uit methodes van het Russisch ballet van andere leraars en dansers. Het is hierdoor dat het een enorm rijke vorm van ballet wordt die zowat het beste neemt uit elke balletvorm van die tijd en deze dan samen combineert tot een haast perfecte methode. Het is door deze methode dat vele ballerina’s en balletdansers wereldberoemd zijn geworden. De eigenschappen en vaardigheden waarop de methode zich focust zijn met name de kracht van de onderrug en de lenigheid van de armen. Verder concentreerde men zich ook vaak op de kracht, flexibiliteit en het uithoudingsvermogen dat men nodig heeft voor het ballet. Tot op de dag van vandaag wordt deze methode nog toegepast in het Russisch ballet en is het een van de leidinggevende methodes die instaat voor de ontwikkeling van de hedendaagse balletdansers die het Russisch ballet willen beoefenen.

Ga door naar onze webwinkel >
Ga door naar de volledige collectie met alle leveranciers >

Deel jouw passie voor stijldansen met ons >
Tips en weetjes bij het aankopen van dansschoenen >